Batterij / opslag

Zinc-Bromide redox flow batterij

Voordelen ten opzichte van andere gangbare systemen:

  • Batterijen op basis van bromide beschikken over een zeer hoge energiedichtheid en zijn daardoor in staat om per liter inhoud veel meer energie op te slaan dan vele gangbare systemen.
  • Daarnaast zijn deze batterijen ook veiliger. Bromidebatterijen hebben een grotere temperatuurtolerantie en kennen geen risico op zelfontbranding.
  • Bromide is een natuurlijke stof die veel voorkomt dus zeer ruim voorradig is en daarmee dus relatief goedkoop. Dit geldt ook voor het toegepaste zink.
  • Alle chemicaliën in deze batterij zijn volledig recyclebaar.

vanadium redox flow batterij

De VRB heeft 5,5 jaar op het Spieker in Vierakker gestaan. De proef die 5 jaar duurde was toen afgerond en gezien de huidige energie regeling waarbij producenten t/m een aansluiting van 3 x 80A mogen salderen, zat er voor de fotonenboer geen verdienmodel in. De VRB die in Vierakker stond had de grootte van een halve zeecontainer en een opslagcapaciteit van 10kW/100kWh. M.a.w. deze installatie kon volledig geladen worden gedurende 10 uur en 10 kW piek leveren. Bij ons was dit systeem volledig verknoopt in het bedrijf en werd er voortdurend geladen en ontladen al naar gelang de vraag en de productie op dat moment.

Scroll naar top