visie

visie jan en erna

Interesse voor alternatieve energie was er altijd al bij Jan en Erna. Zij wilden graag investeren vanuit economisch perspectief voor hun bedrijf. Iets waar Jan zich als voormalig bestuurslid van de LTO ook graag voor inzet. Het paar onderzocht verschillende mogelijkheden, zoals windmolens, biogas etc. Totdat in 2008 contact werd gelegd met de stichting Courage , die op zoek was naar een bedrijf dat mee wou werken aan het project ‘Fotonenboer’. Doel van het project is om de zonne-energie die wordt opgewekt, op te slaan voor later gebruik. De melkveehouderij van Jan en Erna werd geselecteerd en sindsdien mogen zij zich de eerste ‘fotonenboeren’ van Nederland noemen.

“We wilden iets extra’s doen voor ons bedrijf” vertelt Jan. “Door onze melkveehouderij te upgraden met duurzame energie kunnen wij het bedrijf economisch aantrekkelijker én gezond levensvatbaar houden. Iets dat in Nederland vrij uniek was. Maar dat is niet het enige. We willen ook andere bedrijven prikkelen om de tijd en moeite te nemen om hun bedrijf te verbreden. Ondernemers die alleen een melkveehouderij hebben, kiezen immers voor een tamelijk eenzaam bestaan. We zijn trots op ons bedrijf en laten graag zien hoe een modern landbouwbedrijf kan werken. Bovendien dragen we graag bij aan een goed imago voor de landbouw en melkveehouderij”.

Samenwerking:
Erna vult aan: “Scholen, collega-melkveehouders, deskundigen, etc. zijn daarom altijd welkom om een kijkje bij ons te komen nemen. Het ‘kinderboekenidee’ van de landbouwsector verdient naar mijn mening wel een oppepper. Dat geldt ook voor het beeld van ‘bio-industrie’ . Als mensen hier op de boerderij komen, zien ze hoe koe-vriendelijk wij werken en in een een-op-een gesprek kun je nu eenmaal meer met elkaar delen. Als ondernemers zoeken we voortdurend naar nieuwe uitdagingen. Onze kracht zit in onze samenwerking. Jan is vakinhoudelijk de expert, ik vind het leuk om zaken te organiseren. Samen kun je veel meer invalshoeken bespreken en natuurlijk, we houden elkaar voortdurend een spiegel voor” lacht Erna.

Buiten hun werk voor ’t Spieker zijn beiden ook maatschappelijk actief. Zo werkt Erna als leerkracht in het speciaal onderwijs en maakte ze deel uit van het bestuur van o.a. het oranjecomité Vierakker/Wichmond. In haar vrije tijd knutselt ze graag, speelt toneel en is dol op tuinieren. Jan heeft een bestuursfunctie bij o.a. de biogasvereniging Achterhoek, de Agrarische Natuurvereniging ‘het Onderholt’, de kalveropfokclub Bronckhorst, de werktuigenvereniging Almen/Harfsen en is politiek actief bij de VVD afdeling Bronckhorst. Zijn hobby’s zijn lezen en toneelspelen.

Op 22 september 2010 werd het project officieel geopend door de zonen van Jan en Erna; Dirk en Tim. De broers maakten een reportage over het project Fotonenboer  voor het Jeugdjournaal.

“Als agrarische sector moet je bovenop de mogelijkheden voor alternatieve energie zitten. Dit is een kans voor extra inkomen. Nu nog met subsidies, maar wellicht in de toekomst ook zonder. Als sector hebben we de ruimte én het ondernemerschap voor voor windmolens, zonnepanelen, vergisting en raffinage. Alternatieve energie is ook van belang voor de ‘licence to produce’ van onze sector”

Scroll naar top