Werk op de boerderij

Een dag op de boerderij

Op de melkveehouderij van de familie Borgman/Roeterdink gaat, naast alle ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie, het dagelijkse werk gewoon door.

Hoewel elke dag anders is, geven we u toch graag een impressie van een gemiddelde dag op de boerderij ‘t Spieker. De boer staat meestal rond 07.30 uur op en controleert als eerste de stal. Hij let erop of alle koeien gezond zijn en of er koeien nodig gemolken moeten worden met de melkrobot.

lely melkrobot

Vervolgens maakt hij de ligboxen schoon en hij checkt op de computer of er nog bijzonderheden met het vee zijn. Daarna voert hij het jongvee en de kalfjes. Rond 09.00 uur is het tijd voor zijn eigen ontbijt. De boer leest het ochtendblad en maakt de planning voor deze dag. Er wordt gekeken of er nog voer in de voerkeuken gezet moet worden om het menu van de verschillende diergroepen te kunnen samenstellen. Hoogdrachtige koeien, melkkoeien en jongvee krijgen allemaal hun eigen samenstelling van voer.

Het streven is om rond het middaguur de dagelijkse werkzaamheden klaar te hebben en is het tijd voor de lunch. Vervolgens wordt de stal weer gecontroleerd en worden overige klussen opgepakt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het afmesten, werkzaamheden rond het kuilvoer en de kalfjes, gegevens invoeren in de computer. Maar ook het uitrijden van mest, mollen vangen, etc. Op sommige dagen komen er excursiegroepen en ook daarvoor wordt de nodige tijd ingepland voor rondleiding en uitleg.

Buiten de reguliere werkzaamheden vallen o.a. het grasmaaien, inkuilen,vee verhuizen van de ene naar de andere stal en het verzorgen van en onderhoudswerkzaamheden. De klauwverzorging van de koeien, de zorg voor het zaagsel in de boxen, het opruimen, schoonmaken etc.

Uiteraard zijn er voortdurend werkzaamheden die niet in te plannen zijn, zoals een koe die moet kalven, een storing van de robot, etc. Aan het eind van de middag, zo rond 18.00 uur, worden  de kalfjes weer gevoerd en de stal gecontroleerd. Omstreeks 23.30 uur is de laatste inspectieronde van de stal.

Scroll naar top