foto's

renovatie ligboxenstal

In juli 2020 zijn de voerhekken voor zowel de melkkoeien als het jongvee vervangen.  Bovendien zijn bij de melkkoeien de hekken een stuk naar voren geplaatst om zo meer loopruimte voor de koeien te maken.

koe kalverij

En dan dient de geboorte van een kalf zich aan.  Als een geboorte normaal verloopt dan komt er eerst een “water-blaas” en dan een “pootjes-blaas” . Eerst worden de voorpootjes geboren, daarna de kop, schouders en dan breekt de navelstreng vanzelf en wordt het kalf geboren.  De koe likt het kalf schoon ( stimuleert zo de bloedsomloop) en komen de overige kudde dieren op kraambezoek.

led verlichting

Voordat de Led verlichting ( op maat, aan onze eigen wensen ) gemaakt werd, zijn er prototypes ontwikkeld. In deze testfase zijn er een aantal lampen ( handmatig gemaakt) opgehangen en  bekeken of ze voldeden. Vervolgens zijn ze in productie genomen en is e.e.a. als vervangend lichtmateriaal opgehangen.

Bijzonder detail:  ‘s nachts is er rood licht in de stal. Wij kunnen de koeien wel zien, maar de koeien zien dit niet en denken dat het donker is.

voorbereiding eco 200 en batterij

Om duurzaam te worden ,moeten omstandigheden drastisch aangepakt worden zodat het zo energiezuinig mogelijk is. Bij een monumentaal pand is dit nog een extra complexe component. 500 jaar geleden waren huizen degelijk , maar niet geiisoleerd en ook moeilijk te regelen. We streven echter wel naar “zo duurzaam mogelijk”

plaatsing nieuwe batterij

Voordat de Zinc Bromide batterij geplaatst kon worden moesten de nodige zaken geregeld worden. Er staan 6 units naast elkaar die allemaal met de grootste voorzichtigheid zijn geplaatst en aangesloten. Daarna kon het regelsysteem klaargemaakt worden.

verwijderen oude melkrobot's

De oude melkrobots worden na een tijdelijke plaatsing elders in de stal , tijdens het verbouwen nu verkocht. Met een grote kraan wordt e.e.a. over het voerhek op een vrachtwagen geplaatst en vervoerd naar de volgende eigenaar.

plaatsing van de melkrobots

In de vroege ochtend werden 2 nieuwe melkrobots met toebehoren naar Vierakker gebracht en rond het middaguur werkte het allemaal. Knap stukje organisatie om dit zo goed voor te bereiden zodat de koeien niet te lang hoefden te wachten.

plaatsing vector

In het najaar van 2012 werd de Vector( voerrobot) geplaatst.

opening fotonenboer

Een aantal foto’s van de opening van het project fotonenboer in september 2010

Scroll naar top